Kundvagn
Din kundvagn är tom
Antal:
Delsumma
Moms
Leverans
Totalt
Ett fel uppstod med PayPalKlicka här för att försöka igen
FiraTack för ditt köp!Du bör få en beställningsbekräftelse från PayPal inom kort.Lämna kundvagn

CoachAgility

Arbetslivscoaching - chefer - medarbetare - team

Blogg

Företaget som ifrågasätter allt

Publicerat den

 

23 februari 2016 av Pernilla La Corte

Björn Lundén Information AB är Sveriges häftigaste företag. De har drivit företagsdemokrati till sin spets. De anställda bestämmer sina egna löner och sina egna arbetstider, och de har inga chefer eller någon ledningsgrupp. Ägaren Björn Lundéns röst är lika mycket värd som någon annans, och hans idéer kan bli nedröstade på ett personalmöte och det tycker han bara är bra. Han startade inte företaget för att få styra och ställa. Företaget har funnits i 28 år, har aldrig gått med förlust, aldrig lånat några pengar och har haft en stadig tillväxt. Företaget tar emot cirka 100 studiebesök per år. 

Den 8:e februari var det CoachAgilitys med fleras tur att åka på studiebesök till lilla Näsviken, där Björn Lundéns företag ligger. Björn skickar först en stor buss som hämtade oss 13 personer i Hudviksvall. Han tog sedan emot varmt vid dörren, sade att han kände sig hedrad att vi ville komma på besök. Gruppen bestod av konsulter, entreprenörer, samt en och annan anställd på större företag. Alla har vi gemensamt att vi är nyfikna på hur ett demokratiskt företag drivs, där de anställda själva får bestämma allt. ”Jag byggde ingen pyramid, för jag vet inte hur man gör,” säger Björn, som idag har 95 anställda.

Företaget ägnar sig åt ekonomi, juridik och skatter - men det är inte vad vi gör, utan hur vi gör det som är intressant, säger Björn Lundén.

-Vi ifrågasätter allt, Och när vi tittar på hur man driver företag i vanliga fall så gör vi oftast tvärtemot. Vi är inte rädda för kaos. Det finns strukturer även om vi inte alltid kan förklara hur vi gör.


Vi står på lagret. Där böckerna om skatter och juridik produceras och distribueras. Lagret är ljust och ligger i mitten av byggnaden, då det är verksamhetens nav. 
-De flesta placerar sitt lager i någon mörk källare, och kufar med rutiga flanellskjortor går omkring där, säger Björn. Men varför skall lager ligga i källaren? Och varför ska man separera anställda, så att de som styr sitter högst i en byggnad och de som jobbar på lager hålls i skymundan?


 

Hur man anställer

-Vi anställer folk litet innan vi behöver dem så att vi alltid är litet slaka. Vi brukar få in runt 250 ansökningar, sätter in dem i en pärm. Alla i företaget får gå igenom och sätta sitt veto om det är någon man inte vill anställa. Sedan utser vi en grupp som går igenom pärmen och väljer ut 22 stycken. 22 kallas till intervju, i grupp. Vi fikar, visar dem företaget. Pratar och lär känna varandra. Sen frågar vi dem som är där: ”Hur tycker ni att vi ska gå vidare?” ”Ni får väl rösta” säger de då”, för de har börjat fatta hur det funkar. Vi rekryterar med hjärtat. De som är trevliga. Vi vill inte se betyg. Rekrytering är en intuitiv process och kan inte ersättas av poängskalor.

 

Roterande roller


-Vi har inge fasta roller, vi turas om att göra bokföring och att sköta lönerna. Alla startar i lagret två månader för att lära sig det. Vi har inga arbetsbeskrivningar. På pappret står det bara ”Du är anställd.” Olika funktioner finns, men de anställda roterar i rollerna efter intresse och behov. Och det flyter på genom självorganisering.

Ordet HR får Björn Lundén att rysa. ”Varför ska man sätta högt betalda akademiker på toppen att bestämma över andra i företaget?”

Alla ska dra in pengar. Vi är oerhört intäktsfokuserade. Vi tittar däremot aldrig på kostnaderna , enbart på intäkter.

-Gör ni någon budget? frågar en besökare.

Björn fnyser högljutt.

-Nej, herregud. För det första stämmer de aldrig och man får justera dem ständigt och för det andra är det ett glassjobb för akademiker. Vi tittar på resultatrapporter och jämför dem med året innan. Det är öppet för alla.

  

Löner

-Vi sätter löner på varandra och vi har öppna löner. Ska man bara införa en sak på ett företag så är det öppna löner. Sätt upp en lapp med allas löner på kylskåpet. Börjar man med det så följer det andra efter.

Hos oss går det till så att var och en fyller i vad man tycker på intranätet anonymt. Och sen tar vi fram snittet. Jag har alltid tyckt att alla borde få lika lön, men jag har alltid blivit nedröstad. De flesta vill ha individuella löner. Alla har jätteolika skäl till varför någon skulle ha högre lön än någon annan. T.ex. hjälpsamhet/kreativitet/specialisering, etc.

Sedan räknar vi ut timlönen för då kan vi köra med flexvolym - man bestämmer sina egna arbetstider. Och man slipper kompledighet etc. Alla kan gå in i ett datasystem och lägga in sina timmar. Ingen kontrollerar detta.

 

Personalmöten

Personalmöten hålls 1 ggn/vecka. och där diskuterar man högt och lågt och fattar alla beslut. Vi cirkulerar att vara ordförande och sekreterare. Vi har en blankett på intranätet där man lägger in sina ärenden (Beslut/information/diskussion) Det kommer upp på skärmen under mötet. Man kan lägga in det anonymt om man vill. Ibland gör vi upp arbetsgrupper kring någon fråga och de som är engagerade i den diskuterar och fattar beslut. Och vi har samrådsmöten - där deltagare för olika grupper deltar.

  


Bestämmelser som kränker


Var och en får köpa in vad som helst till företaget utan att fråga. Allt annat vore kränkande tycker Björn som har en hel lista på saker som han tycker är kränkande i ett företag:

-idén att behöva fråga om man kan få en ny dator

-idén att ha en viss lönepott för personalen

-utvecklingssamtal

-att man ska vara klädd på ett visst sätt

-att man måste komma en viss tid och att man måste be om lov för att få gå en viss tid, tex. för att hämta barn

 

Mål


Vi har inga mål. Målstyrning är fullständigt värdelös. Då ska nån högutbildad sätta mål sen ska det förankras, implementeras nedåt. Vi har ingen verksamhetsplan eller affäsplan heller. Vi har ju arbetsgrupper: distribution, support, drift,lokal, programutveckling och frågeservice. Men vi lägger inte ned nån energi på att beskriva hur det ser ut och vi planerar väldigt litet. Vi kör så det ryker, och det går väldigt bra.


”Titta här, postsorteringen funkar perfekt, säger Björn Lundén glatt och visar upp postrummet. Trots att vi inte har någon anställd ligger allt samlat i fina fack. 

    


Likaså noterar jag att handdukar hänger i långa rader markerade med namn inne på toaletten. Tanken att ett företag som inte har målstyrning, roller, funktioner eller chefer skulle vara hänfallet åt kaos känns rätt långt bort.

Ingen ledningsgrupp, inga styrelser inga chefer. Det låter ganska befriande, om nu allt flyter på ändå. Vi som är där får en känsla av att Björn Lunden och hans företag representerar framtiden, och att vi som andra ställer frågor som om vi kom från 1930-talet. ”Får de anställda verkligen….?” ”Men hur fungerar det…?” ”Kan man verkligen göra så…?” Det som Björn Lundén ser som självklart vad gäller medarbetarmakt är kanske jämförbart med vad vi idag anser självklart vad gäller jämställdhet mellan könen, eller jämställdhet mellan sociala klasser något som tagit lång tid och mycket kamp att uppnå i de flesta länder.

Och Björn Lundén får mycket studiebesök men inte många efterföljare. Den vanligare responsen han får när han frågar om inte andra ska göra samma sak är ”Hos oss skulle det aldrig funka. Mina medarbetare är inte kapabla/mogna/vill bli ledda…” ”Jag har hört det från chefer, säger Björn, men konstigt nog har jag aldrig någonsin hört från golvet att de som jobbar där inte vill vara med och bestämma....”

Med mycket värme och glädje i hjärtat lämnar vi Björn Lundén.Tittar man på ett globalt plan finns det dock flera exempel på företag som jobbar på liknande sätt. Vi har t.ex. Zappos, Semco, Morningstar och Burtzoorg. Buurtzorg t.ex. är ett holländskt vårdföretag som jobbar med coacher istället för mellanchefer. Det största företaget i världen som jobbar med arbetsplatsdemokrati på detta sätt är AES, som har 40 000 anställda i energisektorn. Så storleken på företag tycks inte spela någon roll, med vissa undantag. Man kan ibland behöva upprätta vissa stabsfuntioner, men då är man noga med att inte förse dessa med auktoritet. Boken "Reinventing organizations" av Frederic Laloux är väldigt heltäckande om hur dessa företag fungerar. Skulle vara spännande att kika 50 år framåt i tiden och se hur många företag som plattat ut pyramiderna då...

Kategorier: Ingen

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

18476 kommentarer

Svara NdvSLXGYcRAgwbt
1.33 Een 19 juli 2020 
fpJtbMaSBRYLc
Svara hermes bag
15.39 Een 19 juli 2020 
I enjoy you because of all your efforts on this website. Debby really loves managing research and it is easy to understand why. Most of us notice all regarding the lively way you present sensible thoughts through this web site and in addition attract participation from other ones on this idea so our girl is certainly becoming educated a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been conducting a good job.
hermes bag http://www.hermes-handbags.us.com
Svara jordan shoes
20.47 Een 19 juli 2020 
I intended to write you one little observation to help say thanks over again over the marvelous basics you have featured in this article. It is particularly generous of people like you to convey publicly precisely what a lot of folks could possibly have marketed as an e book in order to make some money for their own end, even more so since you might well have tried it if you ever wanted. These tricks in addition worked to become easy way to fully grasp other people have a similar passion much like mine to find out good deal more on the topic of this problem. I'm sure there are a lot more enjoyable times ahead for individuals who read carefully your blog.
jordan shoes http://www.jordans.com.co
Svara yeezy 500 blush
23.17 Een 19 juli 2020 
I have to express my respect for your generosity for all those that really want guidance on this area of interest. Your real dedication to getting the solution all-around has been exceedingly advantageous and has encouraged many people like me to achieve their goals. Your new insightful suggestions means so much to me and additionally to my office colleagues. Many thanks; from all of us.
yeezy 500 blush http://www.yeezy-500.us.com
Svara calvin klein outlet
18.27 Een 20 juli 2020 
I needed to compose you one little bit of remark to help give many thanks yet again with your nice pointers you've contributed above. It has been strangely generous of you to supply openly what exactly most of us might have distributed as an e book to end up making some dough for themselves, primarily now that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. Those ideas also served like a good way to be certain that the rest have a similar passion just like my personal own to understand many more when it comes to this issue. I'm certain there are thousands of more pleasant periods in the future for people who read carefully your site.
calvin klein outlet http://www.calvinkleinsoutlet.us.com
Svara steph curry shoes
19.18 Een 20 juli 2020 
Thank you for all of the effort on this site. Kate delights in going through internet research and it's simple to grasp why. I hear all relating to the powerful means you produce worthwhile guidance via this website and as well inspire participation from other people on the subject matter while our favorite child is without a doubt studying a great deal. Have fun with the remaining portion of the year. You have been conducting a really good job.
steph curry shoes http://www.stephencurry-shoes.us.com
Svara supreme
22.19 Een 20 juli 2020 
I would like to express thanks to this writer just for rescuing me from such a incident. As a result of looking out through the online world and meeting concepts which were not productive, I assumed my life was done. Being alive minus the approaches to the difficulties you have sorted out all through your good report is a critical case, and the ones which may have negatively affected my entire career if I hadn't encountered your web site. Your good understanding and kindness in maneuvering the whole lot was crucial. I don't know what I would have done if I hadn't come upon such a solution like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks so much for this specialized and effective guide. I won't be reluctant to propose your web page to anybody who should receive guidelines about this subject matter.
supreme http://www.supremeclothings.com
Svara westbrook shoes
20.34 Een 21 juli 2020 
I simply wanted to write down a remark to be able to thank you for the stunning tips you are showing here. My rather long internet look up has now been rewarded with high-quality information to share with my visitors. I would admit that most of us readers actually are undeniably fortunate to dwell in a really good website with so many special professionals with helpful concepts. I feel very much happy to have seen your entire web pages and look forward to some more awesome moments reading here. Thank you once again for everything.
westbrook shoes http://www.russellwestbrookshoes.us
Svara golden goose sneakers
13.54 Een 22 juli 2020 
I must get across my love for your kindness in support of folks that must have help on that concept. Your special commitment to passing the message all-around has been incredibly important and have consistently encouraged those much like me to attain their pursuits. Your new important help can mean so much to me and further more to my office workers. With thanks; from all of us.
golden goose sneakers http://www.golden-goose.us.com
Svara jordans
1.39 Een 23 juli 2020 
I am glad for commenting to make you know what a great experience my child went through checking your webblog. She picked up such a lot of details, most notably what it is like to have a great giving spirit to make many others really easily learn about certain hard to do issues. You actually exceeded visitors' desires. Many thanks for showing the priceless, healthy, revealing as well as unique tips about that topic to Lizeth.
jordans http://www.jordansshoes.us.org
Svara lebron 15
3.58 Een 23 juli 2020 
I want to voice my affection for your kind-heartedness in support of those people who should have help on this matter. Your special commitment to getting the solution all around had become surprisingly insightful and have really allowed employees like me to arrive at their dreams. This warm and friendly guideline indicates a lot to me and further more to my office workers. Regards; from each one of us.
lebron 15 http://www.lebron15.net
Svara hermes belt
6.19 Een 23 juli 2020 
Thank you a lot for providing individuals with remarkably marvellous chance to read articles and blog posts from here. It's always so nice and as well , packed with fun for me and my office peers to search your web site on the least thrice a week to see the latest stuff you will have. And of course, I'm just certainly satisfied considering the superb advice you serve. Certain 2 facts in this post are ultimately the most effective we have all had.
hermes belt http://www.hermesbelt.us.org
Svara kyrie 6
20.18 Een 23 juli 2020 
I wish to show my admiration for your generosity supporting individuals who must have help with that topic. Your real commitment to getting the message throughout came to be remarkably effective and has consistently permitted women just like me to achieve their ambitions. Your personal valuable recommendations denotes so much a person like me and extremely more to my office colleagues. With thanks; from everyone of us.
kyrie 6 http://www.kyrie6shoes.us
Svara off white jordan 1
21.34 Een 23 juli 2020 
I simply had to appreciate you once again. I do not know the things that I would've handled without the actual methods shown by you concerning my area. It absolutely was a real terrifying matter in my opinion, however , discovering this specialised way you treated that took me to jump for contentment. I'm just happier for this work and have high hopes you are aware of a powerful job your are getting into training other individuals all through your site. Probably you've never come across all of us.
off white jordan 1 http://www.offwhitexjordan1.com
Svara moncler jacket
6.05 Een 24 juli 2020 
Needed to compose you a little bit of observation so as to say thank you the moment again with the wonderful tactics you have discussed on this website. It's simply shockingly generous of people like you to make extensively precisely what a few individuals might have sold as an electronic book to end up making some dough on their own, particularly since you could have done it in the event you desired. The good tips in addition acted as the good way to comprehend the rest have the identical interest similar to my own to know the truth way more when it comes to this matter. I'm certain there are lots of more pleasant instances ahead for many who see your blog post.
moncler jacket http://www.monclersoutletstore.com
Svara air force 1
23.30 Een 24 juli 2020 
I am also writing to let you know what a great experience our princess obtained checking your webblog. She picked up some pieces, which included what it is like to have an excellent helping spirit to let others quite simply know a variety of tricky subject matter. You undoubtedly surpassed readers' expectations. I appreciate you for presenting those informative, trusted, explanatory and as well as cool tips on your topic to Sandra.
air force 1 http://www.nikeairforce1.us.com
Svara kd 11 shoes
17.32 Een 25 juli 2020 
I must express appreciation to this writer for rescuing me from this particular problem. As a result of checking through the world wide web and obtaining notions which are not helpful, I assumed my life was gone. Living without the answers to the difficulties you have fixed by way of your entire website is a serious case, and ones which might have badly damaged my career if I hadn't come across the blog. Your own personal know-how and kindness in taking care of all the pieces was priceless. I don't know what I would've done if I hadn't come upon such a stuff like this. It's possible to at this time look forward to my future. Thanks very much for this expert and sensible help. I won't be reluctant to refer the sites to anybody who will need counselling about this area.
kd 11 shoes http://www.kd11.us.com
Svara michael jordan shoes
21.47 Een 25 juli 2020 
I wish to convey my respect for your generosity supporting those individuals that actually need help with this one idea. Your real commitment to passing the solution around had been certainly good and have consistently made professionals just like me to get to their objectives. Your entire useful tutorial denotes this much to me and further more to my fellow workers. Best wishes; from each one of us.
michael jordan shoes http://www.michaeljordanshoes.us.com
Svara longchamp outlet
11.29 Een 26 juli 2020 
Thanks so much for giving everyone an exceptionally nice possiblity to discover important secrets from this site. It is usually so kind and also full of a great time for me personally and my office fellow workers to search your web site a minimum of thrice in a week to read the fresh guides you have. And definitely, I am just certainly impressed with all the good opinions you give. Certain 2 ideas on this page are clearly the finest I have had.
longchamp outlet http://www.long-champ.us.com
Svara louboutin shoes
13.52 Een 26 juli 2020 
I wish to express appreciation to you for bailing me out of this particular matter. After looking out throughout the online world and coming across recommendations which are not productive, I thought my life was over. Being alive without the presence of answers to the difficulties you have resolved through your main review is a critical case, and those that might have badly damaged my career if I hadn't encountered your blog post. Your knowledge and kindness in dealing with a lot of things was priceless. I don't know what I would've done if I had not discovered such a subject like this. I can also at this point relish my future. Thank you so much for this impressive and result oriented guide. I won't hesitate to endorse the website to anyone who needs and wants recommendations about this subject matter.
louboutin shoes http://www.louboutin-shoes.us.com